FAQ

FAQ2023-07-11T13:09:14+00:00

Beste mensen,

De meeste informatie over freedive opleidingen bij Enker staat te lezen op deze website, maar regelmatig keren dezelfde vragen terug.
We vinden het niet erg om die te beantwoorden hoor, maar wellicht vindt je het zelf fijner om toegang tot deze informatie te hebben op het moment dat het jou het beste uitkomt.
Dus hieronder wat algemene informatie en informatie per cursus over wat je nodig hebt en/of mee mag brengen naar het leslokaal/zwembad.

Heb je nog andere vragen? Bel dan ook vooral even. Zoek je de cursusdata? Deze wisselen telkens dus worden verzonden per nieuwsbrief.
Je kunt je hiervoor inschrijven (en met een klik ook weer uitschrijven).

Wat mis je als je niet je opleiding bij Enker volgt?2023-08-15T09:00:51+00:00

Enker is de oudste freediveschool van Nederland en wordt geleid door wereldrecordhoudster Nanja van den Broek. Zij heeft in de loop der jaren een zorgvuldige kring van instructeurs opgeleid waar ze haar ervaringen mee heeft gedeeld en die uitstekende manskwaliteiten beschikken. Veel mensen vinden het een spannende sport en je veilig voelen bij je instructeur is essentieel. Als je ervoor kiest om je opleiding bij Enker te volgen, krijg je de kans om de fascinerende wereld van freediving te ontdekken en te ervaren. Onze opleidingen bieden een gestructureerde leeromgeving waarin je stap voor stap je vaardigheden kunt ontwikkelen. Je leert niet alleen de basisprincipes van freediving, maar ook technieken voor ademhaling, ontspanning en veiligheid. Daarnaast profiteer je van de expertise en begeleiding van ervaren freedive-instructeurs. Door een opleiding bij Enker te volgen, vergroot je je kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen in het water.

Waarom heb ik een freedive opleiding nodig?2023-08-15T09:01:18+00:00

Een freedive opleiding is essentieel om veilig en zelfverzekerd te kunnen freediven. Tijdens de opleiding leer je de juiste technieken en vaardigheden die nodig zijn om op een verantwoorde manier diepte en tijd onderwater te vergroten. Je leert onder andere ademhalingstechnieken, hoe je je lichaam kunt ontspannen, hoe je veilig kunt freediven en hoe je eventuele risico’s kunt herkennen en vermijden. Een opleiding geeft je de nodige kennis en ervaring om op een verantwoorde manier van de onderwaterwereld te genieten.

Wat zit er bij de cursusprijs inbegrepen?2023-08-15T09:01:57+00:00

Bij de cursusprijs van Enker zijn diverse zaken inbegrepen. Dit omvat de theoretische lessen, zwembadtrainingen, buitenduiken (indien van toepassing), gebruik van benodigde materialen zoals  freedive vinnen, maskers, loodgordels en snorkels. Ook zijn certificeringskosten en digitaal lesmateriaal en digitale brevetten inbegrepen. Het digitale materiaal blijft levenslang tot je beschikking en wordt regelmatig naar de nieuwste inzichten geüpdate.

Hoe weet ik wanneer er Freedive cursussen zijn?2023-08-15T09:02:54+00:00

Om op de hoogte te blijven van de Freedive cursussen bij Enker, kun je de website bezoeken en je inschrijven op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief geeft een overzicht van de geplande cursussen, inclusief de data en locaties. Daarnaast kun je ons telefonisch bereiken op: 06- 46290581 op werkdagen tussen 10.00- 18.00 uur of mailen, info@enker.nl.

Wat is een introductie statisch?2023-08-15T09:03:33+00:00

Een introductie statisch is een cursusonderdeel waarbij je kennismaakt met de basisprincipes van statisch, een mooi woord voor je adem inhouden, een discipline binnen het freediven. Tijdens deze introductie leer je hoe je je ademhalingstechnieken kunt verbeteren, je lichaam kunt ontspannen, je mindset kunt beïnvloeden en hoe je jezelf kunt voorbereiden op een statische poging. Het is een goede manier om kennis te maken met de wereld van freediving en de ademhalingstechnieken die worden toegepast bij deze sport. Daarnaast zijn we experts hoe je met je gedachten je stressniveau kunt beïnvloeden. Lessen die je naast freediven kunt inzetten op vele vlakken in je leven.

Welke freedive cursussen zijn er?2023-08-15T09:04:26+00:00
  • Freedive Level 1/ Freediver: een basiscursus waarin je de fundamenten van freediving leert, inclusief ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en veiligheidsprocedures. Hierna ben je een veilige freediver die samen met een buddy overal terecht kan met zijn brevet. Minimale diepte 10 meter en maximaal 20 meter.
  • Freedive Level 2/ Advanced Freediver: een vervolgcursus waarin je je freedive-vaardigheden verder ontwikkelt, waaronder het verkennen van diepere dieptes, de freefall, waarbij je als het ware door het water vliegt, je stroomlijning verbetert en je leert de Frenzel techniek waardoor je alles bij elkaar met veel meer gemak en ontspanning diepere dieptes kan bereiken. Minimale diepte 20 meter en maximaal 30 meter.
  • Freedive level 3/ Performance Freediver: Voor de ultieme freediver gaan we op alle vlakken de diepte in. Wij combineren dit met Neuro Linguïstisch Programmeren en bouwen de cursus om je persoonlijke doelen heen. Je gaat op al je technieken de puntjes op de i zetten, je leert de Mouthfill klaartechniek, we analyseren zowel in het zwembad als de diepte je technieken mbv video-analyses en nog veel meer!
  • Introductie Statisch: een cursus gericht op het trainen van statische apneu, waarbij je leert hoe je je adem kunt inhouden terwijl je ontspannen in het water ligt.
  • Alle specialties die er zijn zoals: Training technieken, Free Immersion, de monovinspecialty, No Fins specialty, begeleid buiten duiken, trainingsweken etc.
Kan iedereen leren freediven?2023-08-15T09:04:59+00:00

Ja, in principe kan iedereen leren freediven. Freediving is een toegankelijke sport die geschikt is voor zowel beginners als ervaren zwemmers. Het vereist geen specifieke fysieke eigenschappen, maar wel de juiste mindset en bereidheid om te leren. Het is belangrijk om te beseffen dat freediving een sport is waarbij je je eigen grenzen leert kennen en respecteren. Een goede gezondheid en basiszwemvaardigheden zijn wel belangrijk voordat je aan een freedive cursus begint. Wij hanteren een minimale leeftijd van 14 jaar voor de level 1 opleidingen.

Vanaf welke leeftijd mag je leren freediven?2023-08-15T09:05:28+00:00

De minimumleeftijd om deel te nemen aan freedive cursussen kan variëren, afhankelijk van de specifieke cursus en de richtlijnen van Enker. Over het algemeen wordt een minimumleeftijd van 14 jaar aanbevolen voor de Level 1-cursus. Voor andere cursussen kan de minimumleeftijd variëren. Het is raadzaam om de cursusinformatie op de website van Enker te raadplegen voor specifieke leeftijdsvereisten.

Hoe/waar kan ik mij inschrijven voor een cursus bij Enker?2023-08-15T09:06:03+00:00

Om je in te schrijven voor een cursus bij Enker kun je naar de website gaan en het inschrijfformulier invullen. Hier kun je aangeven voor welke cursus je interesse hebt, je persoonlijke gegevens invullen en eventuele opmerkingen of vragen achterlaten. Na ontvangst van je inschrijving zal het team van Enker contact met je opnemen om de details en betalingsmogelijkheden te bespreken.

Waar wordt de theorie gegeven?2023-08-15T09:06:53+00:00

De theorielessen worden meestal gegeven op een locatie die door Enker wordt aangegeven. Dit kan bijvoorbeeld een cursusruimte zijn die speciaal is ingericht voor freediving-opleidingen. De exacte locatie wordt meestal vermeld in de cursusinformatie en kan variëren afhankelijk van de cursus en planning. In de nieuwsbrief kun je de aankomende cursusdata en -lokaties vinden.

 

Waar zijn de zwembadlessen?2023-08-15T09:07:36+00:00

De zwembadlessen worden normaal gesproken gehouden in een zwembad dat geschikt is voor freediving-training. Enker werkt samen met verschillende zwembaden die voldoen aan de vereisten voor freedive-training, zoals de juiste diepte en faciliteiten. De specifieke zwembadlocatie wordt meestal vermeld in de cursusinformatie in de nieuwsbrief en kan variëren afhankelijk van de cursus en planning.

Waar vinden de buitenduiken plaats?2023-08-15T09:08:25+00:00

De buitenduiken vinden meestal plaats op locaties die geschikt zijn voor freediving en waar je de mogelijkheid hebt om je freedive-vaardigheden in de praktijk te brengen. Deze locaties kunnen bijvoorbeeld natuurlijke wateren zijn, zoals meren. De exacte locaties van de buitenduiken worden meestal gecommuniceerd tijdens de cursus en kunnen variëren afhankelijk van de cursus en weersomstandigheden. De meest gebruikte buitenduik lokatie is Zandeiland 4 in Vinkeveen.

Waar moet ik rekening mee houden als ik naar Dive4life ga?2023-08-15T09:09:07+00:00

Voor veel opleidingen gaan we graag naar Dive4life in Duitsland voor de ‘buitenduiken’ . Dit is in een heerlijk 20 meter diep zwembad. Neem je Freedive spullen mee en een pak (kan daar ook gehuurd worden voor ong. 8 euro) en een grote handdoek voor de ontspanningsoefeningen. De watertemperatuur is ong. 25 graden, dus neem minimaal een 5 mm dik pak mee.

Neem voor tussendoor en de lunch wat eten en drinken mee. Licht verteerbaar is het beste en geen zure producten zoals sinaasappelsap. Wil je koffie of water? Ze zijn plasticvrij gegaan, dus neem je eigen mok/ bidon mee.

Daarnaast is het voor de mensen die wat snotgevoelig zijn verstandig om neusspray mee te nemen. We hebben met Otrinivin Duo erg goede ervaringen.

Tussen de middag krijgen de level 1 studenten hun examen.

Verder is het doel veel plezier te hebben en veel te leren. De rest is mooi meegenomen :-).

Tussen 10 en 10.15 uur verzamelen boven bij de receptie. We beginnen om 10.30 uur.

Route kun je vinden op de site: www.dive4life.de.

Let op: mensen met een baard, neem voor de zekerheid vaseline en in uiterste nood een scheermesje mee voor het geval je masker de hele tijd lekt.. 😉

Wat moet ik weten voor een level 1 freedive cursus?2023-08-15T09:10:04+00:00

Voor de Level 1-cursus is het handig om enige basiszwemvaardigheden te hebben en comfortabel te zijn in het water. Het is belangrijk om een goede gezondheid te hebben en eventuele medische aandoeningen of beperkingen vooraf te melden. Je zult leren over ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen, veiligheidsprocedures en de basisprincipes van freediving. Je hebt geen eerdere freedive-ervaring nodig om de Level 1-cursus te volgen.

Wat moet ik weten voor een level 2 freedive cursus?2023-08-15T09:10:45+00:00

Voor de Level 2-cursus is het belangrijk om eerst de Level 1-cursus te hebben afgerond of vergelijkbare ervaring en vaardigheden te hebben. Je zult je freedive-vaardigheden verder ontwikkelen, leren freefallen en te Frenzelen en diepere dieptes verkennen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en altijd binnen je comfortzone te blijven tijdens het freediven. Een goede fysieke conditie en gezondheid zijn belangrijk voor de Level 2-cursus.

Wat moet ik weten voor een introductie Statisch cursus?2023-08-15T09:11:32+00:00

Een introductie statisch is een cursusonderdeel waarbij je kennismaakt met de basisprincipes van statisch, een mooi woord voor je adem inhouden, een discipline binnen het freediven. Tijdens deze introductie leer je hoe je je ademhalingstechnieken kunt verbeteren, je lichaam kunt ontspannen, je mindset kunt beïnvloeden en hoe je jezelf kunt voorbereiden op een statische poging. Het is een goede manier om kennis te maken met de wereld van freediving en de ademhalingstechnieken die worden toegepast bij deze sport. Daarnaast zijn we experts hoe je met je gedachten je stressniveau kunt beïnvloeden. Lessen die je naast freediven kunt inzetten op vele vlakken in je leven.

Kan ik in plaats van een digitaal brevet ook een plastic brevetkaart krijgen?2023-08-15T09:12:19+00:00

Bij Enker wordt meestal gebruik gemaakt van digitale brevetten, die na het succesvol afronden van een cursus aan cursisten worden verstrekt. Deze digitale brevetten bieden een handige en milieuvriendelijke manier om je certificering te bewaren en te delen. Als je echter een voorkeur hebt voor een plastic brevetkaart, kun je contact opnemen met Enker om de mogelijkheden te bespreken. Houd er rekening mee dat er mogelijk extra kosten aan verbonden zijn.

Welke verschillende disciplines zijn er met freediven?2023-08-15T09:13:38+00:00

Binnen freediving zijn er verschillende disciplines die je kunt verkennen. Enkele van deze disciplines zijn:

  • Constant Weight (CWT): waarbij je naar beneden en weer omhoog duikt met constante gewichten.
  • Free Immersion (FIM): waarbij je langs een touw naar beneden en weer omhoog trekt zonder gebruik te maken van vinnen.
  • Dynamic Apnea (DYN): waarbij je horizontaal in het water zwemt op één ademhaling, met behulp van vinnen.
  • Static Apnea (STA): waarbij je zo lang mogelijk je adem inhoudt terwijl je ontspannen in het water ligt.
  • No Limits (NLT): waarbij je met behulp van een sleepsysteem naar beneden en weer omhoog wordt getrokken.

Deze disciplines stellen freedivers in staat om verschillende aspecten van hun vaardigheden en mogelijkheden te verkennen en te verbeteren.

Nieuwsgierig?? In de opleidingen leer je waarom dat een hele goede eigenschap is.

Doe gek en schrijf je direct in!

Ga naar de bovenkant