FAQ

Home/FAQ
FAQ2016-12-12T08:53:36+00:00

Beste mensen,

De meeste informatie over freediven bij Enker staat te lezen op deze website, maar regelmatig keren dezelfde vragen terug.
We vinden het niet erg om die te beantwoorden hoor, maar wellicht vindt je het zelf fijner om toegang tot deze informatie te hebben op het moment dat het jou het beste uitkomt.
Dus hieronder wat algemene informatie en informatie per cursus over wat je nodig hebt en/of mee mag brengen naar het leslokaal/zwembad.

Heb je nog andere vragen? Bel dan ook vooral even. Zoek je de cursusdata? Deze wisselen telkens dus worden verzonden per nieuwsbrief.
Je kunt je hiervoor inschrijven (en met een klik ook weer uitschrijven).

Er is Corona. Hoe gaat Enker daar mee om?2020-05-28T11:05:02+00:00

Veiligheid is altijd al nummer 1 regel in onze manier van freediven. Dat geldt in deze tijd nog meer. Daarom voldoet de opleiding aan alle RIVM normen. HIER kun je nog meer informatie vinden. Dit is ons Plan van aanpak in Corona tijd.

Daarnaast is het aantal cursisten per opleiding verlaagd. Voor introducties van 6 naar 4 personen en voor de overige opleidingen van 8 naar 6 mensen.

Heb je nog twijfels of op- of aanmerkingen dan horen we dat heel graag. Bij voorkeur telefonisch. Ons nummer is 06-46290581. We denken graag met je mee.

Wat mis je als je niet je opleiding bij Enker volgt?2020-05-28T10:36:50+00:00

En waarom zou je nu juist bij Enker je opleiding volgen? Omdat alle instructeurs bij ons freedivers zijn in hart en nieren. Ze zijn stuk voor stuk super enthousiast en vaak zelf ook nog heel fanatiek. Daarom geven we de opleidingen allemaal op topniveau. Daarnaast vinden we het leuk, mits er plaats is, dat je voor de fun mee gaat met ons en we proberen ook aan alle kanten mee te denken als je iets meer tijd nodig hebt om te oefenen. Op onze website kun je meer lezen over hoe klanten van ons de opleidingen ervaren. Dan hoef je niet alleen ons te geloven 😉

Waarom heb ik een freedive opleiding nodig?2020-05-28T10:39:10+00:00

Er zijn verschillende redenen te geven voor het volgen van een cursus. De belangrijkste is je veiligheid in het water.
Je leert bijvoorbeeld waarom freediven in je eentje niet zo verstandig is. En ook waarom hyperventileren geen goede voorbereidingsademhaling is. Daarnaast leer je meer over jezelf, maak je nieuwe freedive contacten en is het gewoon erg leuk om te doen. Zou je het in competitief verband willen doen, dan moet je kunnen aantonen dat je een cursus hebt gevolgd. Daarnaast zijn er mensen die willen fotograferen onder water, met wilde dieren willen zwemmen, mensen die vooral willen genieten van de rust onderwater en in zichzelf of een zeemeermin of man willen zijn. Kortom er zijn honderden redenen waarom je een freedive opleiding zou willen doen. We zijn dan ook heel benieuwd wat het voor jou is.

Wat zit er bij de cursusprijs inbegrepen?2020-05-28T10:47:16+00:00

Bij de freedive level 1 opleidingen is dat:
Een digitaal studentenkit met gebruik van basisuitrusting als vinnen (indien je maat aanwezig is), masker, snorkel en loodgordel, een digitaal brevet en de administratiekosten van SSI.
Drie avonden theorie en drie zwembadlessen.
Buitenduik in Dive4life. Entree van Dive4life, eten en drinken is hier NIET inbegrepen.

Voor de overige levels en specialties gaan we er van uit dat je al zo verslaafd bent dat je je eigen materiaal al hebt aangeschaft. 😆

Hoe weet ik wanneer er Freedive cursussen zijn?2016-02-08T19:15:54+00:00

Dat staat niet op de site, maar in de nieuwsbrief. Schrijf je hier in en je blijft op de hoogte van onze activiteiten.

Wat is een introductie statisch?2016-02-08T19:15:50+00:00

Statisch is een mooie freedive term voor het onderdeel je adem inhouden. Het is de basisdiscipline van het freediven.
Hier leer je o.a. met voorbereidende ademhalingstechnieken steeds langer je adem in te houden terwijl je met je gezicht in het water ligt.
Een introductie is het je eerste kennismaking met freediven. Je zult verbaasd staan van de snelle verbetering van je begintijd!
De introductie statisch is vaak voorafgaand aan de start van een opleiding.
Deze informatie geldt voor een introductie die we bij onze samenwerkingspartner Duikcentrum The Wave, Marconistraat 9B Hillegom, organiseren.
Introducties op andere locaties is altijd maatwerk. Je kunt ons mailen wat een introductie bij je vereniging of duikschool kost. Je krijgt dan een vrijblijvende prijsopgave. Het aantal deelnemers is dan gemaximeerd tot 20, waarbij we met 2 instructeurs komen.

Welke freedive cursussen zijn er?2020-05-28T10:49:33+00:00

Voor de recreatieve freediver zijn er 3 oplopende niveaus.
Dat gaat van level 1 t/m 3. Daarnaast zijn er allerlei gave specialties om te volgen. Op DEZE pagina kun je een heel overzicht van al onze opleidingen vinden.
Wil je verder dan ga je het instructeursniveau in.

Kan iedereen leren freediven?2020-05-28T10:51:03+00:00

Ja, mits je 14 jaar of ouder bent en een verklaring hebt van een duikarts dat je mag freediven/duiken of met je hand op je hart een medische verklaring kunt invullen met op alle vragen een Nee, dan is het ook goed.

Vanaf welke leeftijd mag je leren freediven?2020-05-28T10:51:27+00:00

Vanaf 14 jaar kun je bij ons meedoen aan een opleiding.

Hoe/waar kan ik mij inschrijven voor een cursus bij Enker?2020-05-28T10:52:34+00:00

We vinden het ‘t prettigst, wanneer je ons belt op 06 – 46290581. Maar mailen naar info@enker.nl is een mooi alternatief of je benaderd ons via ons formulier. Voor een inschrijving hebben we ja naam, adres, geboortedatum en mobiele nummer plus natuurlijk op welke cursus je je precies wilt inschrijven.

Waar wordt de theorie gegeven?2016-02-08T18:42:16+00:00

De theorielessen geven we bij onze partner The Wave.
Zij zijn gevestigd in de Marconistraat 9B in Hillegom.

Waar zijn de zwembadlessen?2020-05-28T10:54:06+00:00

De locatie van het zwembad is afhankelijk van de dag waarop je cursus volgt.
Op woensdag gaan we naar zwembad De Sporthoeve, Snelliuslaan 1 in Badhoevedorp.
Voor een introductie statisch gebruiken we ook regelmatig het zwembad van The Wave.

Heb je een weekendcursus of een donderdagcursus dan gebruiken we zwembad De Estafette, Helsinkilaan 1 in Nieuw-Vennep.

Waar vinden de buitenduiken plaats?2016-12-12T08:53:37+00:00

Voor veel opleidingen gaan we graag naar Dive4life in Duitsland voor de ‘buitenduiken’ . Dit is in een heerlijk warm 20 meter diep zwembad.
Neem je freedive spullen mee, of mail me wat je nodig hebt van ons, en een grote handdoek voor de ontspanningsoefeningen.
Als het weer het toestaat kunnen we ook uitwijken naar de Vinkeveense Plassen of de Maarseveense plassen.
Daar kiezen we eerder voor bij Level 2 en hoger, zodat je als beginnend freediver eerst lekker kunt wennen aan helder, warm water als je de diepte ingaat.

Waar moet ik rekening mee houden als ik naar Dive4life ga?2020-05-28T10:56:13+00:00

Vanaf Amsterdam is het zo’n 3 uur rijden.
De route kun je vinden op de site: www.dive4life.de.
Tussen 10 en 10.15 uur verzamelen we boven bij de receptie van het zwembad.
We beginnen om 10.30 uur.
Route kun je vinden op de site: www.dive4life.de.
Mocht je file hebben of andere redenen om te laat te zijn laat het me dan even per sms weten alsjeblieft.
Dan stoppen we met ons zorgen om je maken en beginnen we alvast. De watertemperatuur is ongeveer 23-26 graden Celcius. Heb je zelf geen pak (5 mm) , dan kun je die ter plekke voor een minimaal bedrag huren.

Neem voor tussendoor en de lunch wat eten en drinken mee. Licht verteerbaar is het beste en geen zure producten zoals sinaasappelsap.

Daarnaast is het voor de mensen die wat snotgevoelig zijn verstandig om neusspray mee te nemen. We hebben met Otrinivin Duo erg goede ervaringen.
Tussen de middag, voor de mensen die nog geen examen hebben gedaan, tijd om alsnog hun examen te maken.
Verder is het doel veel plezier te hebben en veel te leren. De rest is mooi meegenomen.

Na de lunch ben je waarschijnlijk klaar met je pool brevet. Of je je level 1 die dag haalt is meestal afhankelijk of je het klaren beheerst en de minimale diepte van 10 meter haalt. Sommige mensen hebben nu eenmaal iets meer oefentijd nodig en aangezien het een leuke sport betreft vinden de meeste mensen het helemaal niet erg om langer te oefenen :-).

Heb je een baard dan is wat vaseline en/of trimmen onder de neus wel handig tegen het lekken van je masker.

Wat moet ik weten voor een level 1?2020-05-28T10:57:40+00:00

Wat? De start van SSI level 1 freedive opleiding (gelijkwaardig aan 2* AIDA)
Wanneer?
Geef je op voor de nieuwsbrief en je blijft op de hoogte gehouden worden van ons opleidingsschema
Waar?
Bij onze samenwerkingspartner The Wave in Hillegom, Marconistraat 9B
Vereisten
? Je dient in het bezit te zijn van een duikmedische keuring niet ouder dan een jaar. Deelname vanaf 14 jaar met ouderlijke toestemming.
Aantal deelnemers? minimaal 3 maximaal 8.
Hoe lang, ver en diep? Tja, daar gaat het niet altijd om… Maar wellicht wel leuk om te weten ;-). De level 1 zijn alle diepte oefeningen tussen de 10 en 20 meter. Niet schrikken als je dit diep vindt. Wij zijn er van overtuigd dat iedereen dit kan en anders bedenken we wel een ander brevet voor je. Te ondiep? Dat kan natuurlijk ook. Je hoeft er niet bang voor te zijn dat je dan niets kunt leren. Wij hebben alles in huis om het beste uit je te halen, zelfs als de bodem je zou kunnen beperken. Daarnaast kan iedereen minimaal 30 meter ver zwemmen onder water en nog andere leuke dingen leren.
Kosten? Euro 389,- excl. entree Dive4lifeCursusprijs is excl entree Dive4life en inclusief overige zwembadentree, digitale studentenkit en gebruik van basisuitrusting als vinnen (indien je maat aanwezig is), masker, snorkel en loodgordel, een digitaal brevet en de administratiekosten van SSI.
Meebrengen?
Grote dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid
pen, notitieblokje
zwemkleding
grote handdoek om op te liggen met de ontspanningsoefeningen
masker, snorkel, lood, loodgordel (ook te leen dus)
handig:, maar niet noodzakelijk, een (duik)horloge met secondewijzer

Wat moet ik weten voor een level 2?2020-05-28T10:58:59+00:00

Wat? De start van SSI level 2 freedive opleiding (gelijkwaardig aan 3* AIDA)
Wanneer?  3 dagdelen theorie en zwembad en minimaal 2 hele dagen buitenwater/ Dive4life. De data en tijden vind je in de Nieuwsbrief.
Waar? Zie de lesdagen in de nieuwsbrief in combinatie met de informatie hierboven
Vereisten? In bezit van een duikmedische keuring niet ouder dan een jaar, vanaf 16 jaar met ouderlijke toestemming als je geen duikachtergrond hebt.
Aantal deelnemers? minimaal 3 maximaal 8
Kosten? Euro 445,- excl. entree Dive4life, digitaal cursusmateriaal, een digitaal brevet en de administratiekosten van SSI.

Meebrengen?
Grote dosis enthousiasme en nieuwsgierigheid
pen, notitieblokje
zwemkleding
grote handdoek om op te liggen met de ontspanningsoefeningen
masker, snorkel, lood, loodgordel en het liefst een bij jou passend neklood
warm surf- duik of freedivepak voor de statische sessies (tevens te huur bij The Wave)
handig:, maar niet noodzakelijk, een (duik)horloge met secondewijzer

Wat moet ik weten voor een introductie Statisch?2020-05-28T11:00:30+00:00

Deze informatie geldt voor een introductie die we bij onze samenwerkingspartner Duikcentrum The Wave, Marconistraat 9B Hillegom, organiseren. Deze is vaak voorafgaand aan de start van een opleiding. Introducties op andere locaties is altijd maatwerk.
Wat? Statisch is een mooie freedive term voor het onderdeel je adem inhouden. Dit is de basisdiscipline van het freediven
Waar? Bij onze samenwerkingspartner The Wave in Hillegom, Marconistraat 9B
Wanneer? Van 18.30 – 21.00 uur. Voor de data kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief, dan ontvang je deze vanzelf. Ben je met minimaal 4 mensen dan kunnen we samen een datum prikken.
Vereisten? Deelname vanaf 14 jaar met ouderlijke toestemming. Vanaf 18 zonder 😉
Aantal deelnemers? minimaal 3 maximaal 6.
Kosten? GRATIS! Bij inschrijving van een opleiding en anders een luttele Euro 40,- per persoon gepast contant te voldoen (pinnen is niet mogelijk).
Benodigd? Warm duik/surf/freedivepak (tevens verkrijgbaar bij The Wave, in de prijs inbegrepen), masker (indien je die niet hebt kun je die lenen)
Meedoen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mail ons direct als de datum je uitkomt!

Wat heb ik nodig voor een monovinspecialty?2020-05-28T11:01:50+00:00

Lijkt het je ook zo heerlijk om door het water te gaan terwijl je sierlijk beweegt als een dolfijn of zeemeerman/min? Dan is de monovinspecialty zeker iets voor jou! In 2 avonden krijg je heel veel informatie over monovinnen en hun toepassing en wat nog veel belangrijker is: je krijgt heel veel oefeningen mee die je in staat stellen een perfecte monovinslag te ontwikkelen. Instapniveau is poolfreediver.

NIEUW: Je kunt nu na de pool monovinspecialty ook voor de diepte gaan. Dit doen we in Dive4life. Instapniveau is level 1 freediver.

Goed (verrassend) nieuws: bij deze specialty heb je geen monovin nodig! Je krijgt wel een heleboel informatie over monovinnen en de mogelijkheid om verschillende vinnen te proberen. We hebben hier niet heel veel verschillende voetmaten in. Het kan dus zijn dat als je erg grote voeten hebt dat je dan niet in de vin kunt. Om de vaardigheden van het leren zwemmen met een monovin te leren beheersen heb je echter geen monovin nodig. Mocht je al uitkijken naar een monovin dan is het wellicht verstandig als je eerst aan de specialty mee doet. Je krijgt in de eerste les veel informatie over verschillend soorten monovinnen en de opties die er zijn, zodat je begrijpt welke vin het beste past bij jouw behoefte. Het is een grote pré als je geen ervaring hebt, want doen hoeven we je geen foute gewoonten af te leren! Een filmpje (met een knipoog) van een CWT duik met monovin vind je onder aan de pagina.

Instapniveau?

Voor de monovinspecialty pool dien je een poolbrevet the hebben. Wil je ook meedoen in het diepe deel voor CWT, dan is een level 1 brevet een voorwaarde.

Benodigdheden?

zwemkleding,

enthousiasme,

zwembadvinnen,

masker/ fluid goggles (of zwembril met neusklem voor zwembaddeel),

freedivevinnen (ivm buddy’s) en loodgordel en neklood met genoeg lood om je uit te trimmen in het zwembad

Waar?

Bij onze samenwerkingspartner duikcentrum The Wave, Marconistraat 9B, Hillegom en het zwembad in Badhoevedorp voor de theorie en het zwembaddeel. Voor CWT is er een halve dag Dive4life op het programma.

Wanneer?

De data vind je in de nieuwsbrief. De eerste avond is van 18.30 uur tot ong. 22.45 uur start bij Duikcentrum The Wave, Marconistraat 9B, Hillegom. Om 20.00 uur vertrekken we naar het zwembad De Sporthoeve in Badhoevedorp, Snelliuslaan 1. Dive4life dag zie nieuwsbrief.

Kosten?

Pool Monovinspecialty Euro 116,- exclusief optioneel SSI digitaal brevet en theoriemateriaal (+ Euro 39,-).  Graag opgeven bij inschrijven of je inclusief of exclusief SSI materiaal wilt.

Dive4life dag plus Euro 100,- voor CWT plus de entree kostprijs van Dive4life. De kosten van Dive4life worden bepaald op de groepsgrootte en wordt direct gefactureerd.

Minimaal aantal deelnemers?

6 pool

4 voor CWT (deze kan alleen als je het pool deel hebt meegedaan)

Inschrijven?

Geef duidelijk aan bij de inschrijving of je mee wilt doen met de pool monovinspecialty of ook met de constant weight dag (diepte met monovin) mee doet.

Inschrijven door een mail te sturen naar info@enker.nl. Na ontvangst van de factuur het cursusgeld overmaken naar IBAN:NL34INGB0005141669 ovv je naam en factuurnummer. Je inschrijving is definitief als het geld is ontvangen.

Kan ik in plaats van een digitaal brevet ook een plastic brevetkaart krijgen?2020-05-28T11:02:51+00:00

Dit is geen probleem. De brevetkaart krijg je vanuit Italie opgestuurd en duurt een a twee weken langer. Je krijgt de kaart bovenop het digitale brevet. De meerkosten zijn Euro 10,- voor de kaart incl. administratie- en verzendkosten en zal apart aan je worden gefactureerd. Per mail of in de les kun je aangeven of je dit wilt.

Algemene informatie Klaarworkshop2020-05-28T11:03:47+00:00

In deze workshop krijg je in 2 avonden bij elkaar 5 uur praktische lessen over klaren en de mouthfill. Dit zorgt er voor dat je een enorme lading met extra gereedschap krijgt om meer ontspannen te klaren als je freedived en/of dieper te kunnen klaren dan ooit. Als je een persluchtinstructeur bent en je hebt veel studenten die moeilijk kunnen klaren, dan is dit zeker ook de moeite waard. Je snapt alles, van de hoed tot de rand, wat er met klaren gebeurd. Je hebt voor de workshop een Otovent nodig. Deze dien je voorafgaand aan de cursus via internet te bestellen. HIER vind je meer informatie.

Welke verschillende disciplines zijn er met freediven?2016-02-08T18:48:41+00:00

Hiervoor verwijzen we je naar ons artikel disciplines waar alles in beschreven staat.

Nieuwsgierig?? In de opleidingen leer je waarom dat een hele goede eigenschap is.

Doe gek en schrijf je direct in!