Wild enthousiast of juist een andere verwachting? Maak van je hart geen moordkuil, dus ook een minder gunstige referenties kunt u hier plaatsen. (Het formulier voor het schrijven van referenties staat onderaan de pagina). We behouden ons wel het recht voor om referenties niet te plaatsen als het taalgebruik in onze ogen de fatsoensnormen overschrijdt. Wij zijn gek op feedback. Wil je ons helpen? Dan waarderen we het enorm als je iets wilt schrijven over de ervaringen die u met ENKER heeft beleefd. Bij voorbaat dank!

Wat zeggen uw voorgangers?

Na enkele jaren een sport-sabbatical te hebben gehad kwam ik in aanraking met het freediven. Eerst in het zwembad zelf wat gerommeld, dat was leuk. Vervolgens bij Enker de introductie Statisch gedaan. Hierdoor wist ik het; “Ik word een echte freediver!”

Samen met mijn buddy hebben we ons ingeschreven voor de hele cursus om level 1 freediver te worden.
En wat heb ik uitgekeken naar het begin van de cursus!
In aanloop hiervan alle Youtube filmpjes gekeken en natuurlijk die van Nanja in het bijzonder. Voordat de cursus begon heeft ze zelfs een wereldrecord gehaald, maar liefst 130 meter (!) de diepte in. Dat hoefde van mij nou ook weer niet, mijn doel was het om in het zwembad te kunnen trainen. Toen de cursus eindelijk begon (geduld is een schone zaak zeggen ze…..maar het duurt maar wat lang) van elke les genoten.
De diepte dag heb ik een keer over moeten doen doordat de eerste keer het klaren niet helemaal lukte. Niets om je voor te schamen, want dat overkomt wel meer cursisten. De tweede diepte dag ging goed en YES! Ik ben nu ook een echte freediver! 😀
Kom ik gelijk terug op mijn eerdere opmerking dat de diepte van mij niet zo hoefde……. wat heerlijk om volledig ontspannen en toch gefocust ruim 10 meter onder water te zijn.
Op naar de volgende cursus, want als je er eenmaal eentje bij Enker hebt gevolgd dan wil je er meer!

Tot onder water!

Ricardo de Mooij, De opleiding Freediven volg je het beste bij Enker!
Nadat ik geïnteresseerd was geraakt in het freediven door het Mermaiding ( zwemmen als een zeemeermin ) ben ik samen met mijn buddy de opleiding gaan doen bij Nanja van den Broek.
De theorie vond ik best moeilijk, dus hier flink voor moeten studeren. Je leert echt veel over veiliheid en hoe het lichaam werkt. En ook wat voor uitrusting je het beste kan aanschaffen, want freediven is niet hetzelfde als perslucht duiken.
De lessen in het zwembad waren erg leerzaam en niet altijd even makkelijk. De diepte dag in Dive 4 life was geweldig leuk.
Toch ben ik nog niet geslaagd, wat ik natuurlijk erg jammer vind. Opgeven doe ik zeker niet, en Nanja heeft beloofd dat ze me helpt om mijn uiteindelijke doel te halen. Om freediver level 1 te worden!
Wat ik prettig vind is dat ze rekening houdt dat niet iedereen hetzelfde is en tegelijk bijzonder goed kan inschatten wat je nodig hebt om tot je doel te komen.

Dus blijf ik met mijn buddy trainen om straks ook het level 1 feestje te kunnen vieren.

Wordt vervolgd………….

Daniëlle Doesberg, Geef niet op!
Nanja is een zeer bevlogen instructeur, en geeft de cursus met veel enthousiasme, samen met Judith, die ook een deelgroep begeleidde. Uitgebreide theorie lessen. Prettige relaxte sfeer. Zwembad trainingen in de cursus waren OK maar hadden van mij intensiever en langer mogen zijn, relatief veel wachten.

In de duiktoren Siegburg slaagden enkele cursisten niet vanwege niet kunnen klaren. Door verkoudheidjes of gewoon onverwacht. In principe mag je doorgaan tot je geslaagd bent voor het level. Als je waterfanaat bent, beslist een aanrader.

Arnold Sonder, Level 1 cursus
Bedankt voor de leuke en uitdagende clinic die jullie bij Piranha hebben gegeven. Het is wonderenswaardig om te ervaren hoe met enkele kleine aanwijzingen fantastische tijden worden gehaald.

Het heeft mij zeker aan het denken gezet om te proberen hier een gevolg aan te gaan geven.

Ik kan het elke duiker aanraden om met deze discipline eens kennis te maken via Enker! Het is een verrijking van je kennis en ervaring.

Sander, Clinic Statisch
Herken je dat gevoel dat je weet dat ergens meer uit te halen is, maar dat je er niet uitkomt hoe?

Dan zit je bij Nanja goed.

Enker, denk een goed gekozen naam. Ankertjes plaatsen waar je gedachten mee aan de slag gaan. Daar is Nanja goed in. Haar kennis over het brein van de mens, over de opgelegde beperkingen en hoe deze te doorbreken is een echte aanvulling op de cursussen.

De cursussen met af en toe een inslag naar het NLP maakt het nog interessanter.

Dirk Taat, Freediving
Dat ik verder wilde gaan met freediven wist ik. Dat het in Nederland kon wist ik veels te lang niet! Dat ik uiteindelijk terecht ben gekomen bij Enker is het beste wat me is overkomen. En nee, dat is niet overdreven.
Hoe diep wil je gaan? Dat kun je heel letterlijk nemen, maar gaandeweg wordt mij heel duidelijk dat ook innerlijke diepte erg belangrijk is. Nanja weet precies de juiste snaar te raken op een manier die je alle vertrouwen en ruimte geeft, altijd positief is en je steeds weer laat groeien. In de sport maar zeker ook als mens.
Ik kan niet meer zeggen dan hoe ongelooflijk bijzonder dat is.
Barbara de Haan, Diep, dieper, diepst!
Bij Enker verschillende cursussen en workshops gevolgd met betrekking tot freedive. Nanja en Judith zijn naast zeer ervaren gediplomeerde freedive instructrices, die je veilig met de sport in aanraking laat komen. Ook coaches die haarfijn aan voelen wat iemand nodig heeft om tot goede prestaties te komen. Iets wat je ook mee kan nemen in het dagelijkse leven.
Eric Wilbers, Freediving
Nanja is er erg goed in me af te remmen of aan te moedigen – precies wat ik op dat moment nodig heb. Dank je daarvoor!
Eric van Riet Paap (Nederlands kampioen freediven), Een kampioen over Enker
Sommige cursisten zijn zo enthousiast dat ze het direct met de hele wereld willen delen.
Een geweldig artikel van Mandy Teernstra (SSI level 1 freediver) op duiken in beeld:

Onstpannen grenzen verleggen

Nanja zelf, Over level 1
Het valt me elke keer weer op, dat je echt wel precies weet hoe je de prestaties in me los maakt. De ene keer is het diepe kennis die je makkelijk verteerbaar doorgeeft, de andere keer zijn het praktische tips en verbeteringen die duidelijk uit een hele ervaren en gerichte aandacht komen, de andere keer is het gewoon een vertrouwde hand op mijn schouder, een veilig gevoel, met je rustige stem die zegt – kom, blijf maar even lekker liggen. Tis allemaal goed.

Ik kan maar moeilijk onder woorden brengen wat voor een invloed het heeft om zo bekwaam en aandachtig gecoacht te worden. Geweldig.

S. Williams (bijna SSI level 2 freediver)

Suzanne Williams, Over Freediven
Nanja weet haar passie en expertise in het freediven op een zeer professionele en rustige manier te vertalen naar onze werkcontext. Topcoaching!
Geert Kamps, Coaching en freediving
Afgelopen week heb ik de Freedive instructeurscursus bij Nanja van den Broek gevolgd. Hiervoor zijn we een week naar Hemmoor (Noord Duitsland) geweest, aangezien de faciliteiten hier optimaal zijn. We zijn de cursus begonnen met het oppoetsen van de freedive vaardigheden en waar nodig deze te perfectioneren zodat ze op demonstratie niveau zijn. Dit werd vervolgd door een sessie waarbij een aantal simulatie cursisten fouten maakten, die wij van feedback moesten voorzien. Tussendoor werden we voorzien van de theoretische kennis over SSI en het lesgeven. Dit hebben we direct in workshops in de praktijk moeten brengen. Telkens heb ik van Nanja waardevolle feedback gekregen, die ik gelijk kon benutten in een volgende sessie. Elke keer heeft zij mij weten uit te dagen om het maximale uit de cursus te halen. Dit heeft er voor gezorgd dat ik niet alleen een goede freedive instructeur ben geworden, maar ook een betere instructeur voor alle cursussen die ik geef!
Xavier Vrijdag (SSI DiveControlSpecialist), Instructeurs trainng
Na veel te hebben gesnorkeld in Frankrijk, kwam ik in de wereld van het freediven terecht. Ik vroeg mij meteen af: zijn daar ook cursussen voor? Na veel googlen kwam ik bij Enker terecht. Na contact te hebben opgenomen met Nanja, hoorde ik dat ik al snel kon beginnen. De cursus bestond uit twee keer theorie- en zwembadlessen, en een keer een “buitenduik” (in ons geval werd dat een duik in het fantastische zwembad Dive4Life in Duitsland in verband met het koude Nederland). De eerste dag werden wij hartelijk verwelkomd met koffie en thee door Nanja en Judith. Na even kennisgemaakt te hebben met de anderen, gingen wij naar het theorielokaal. Hier hebben Nanja en Judith met veel passie verteld over de veiligheid, veilig buddieën, uitrusting, de werking van het lichaam en technieken om langer zonder lucht te blijven. Natuurlijk was de belangrijkste regel: “Safety First!”. Op een gegeven moment gingen we naar het tankje in het duikcentrum zelf. Daar hebben wij ontspanningsoefeningen en “Static-apnea”gedaan. Daar moesten we proberen zolang mogelijk onze adem in te houden terwijl wij lagen in het zwembad. Ik vond dit hartstikke leuk en leerzaam. Dit stond niet in het opleidingsschema, maar Nanja vond dit gewoon een leuke en leerzame extra! Dat was het zeker!
Wij gingen rond de namiddag naar het zwembad. Dit was een 25-meter bad in Badhoevedorp. Daar hebben wij over technieken, veilig buddieën en het omgaan met de uitrusting geleerd. Die dag kwam ik enthousiast thuis, volop vertellend over wat ik had meegemaakt. De volgende keer begonnen we weer met koffie en thee, en daarna gingen wij weer het theorielokaal in. Na weer hartstikke veel geleerd te hebben, maakten wij het theorie-examen. Blijkbaar deden Nanja en Judith het goed, want op één persoon na (hij had de vraag niet goed gelezen) had iedereen nul fout. Op naar het tankje maarweer…
Daar hebben wij reddingsoefeningen gedaan. Na ons te hebben aangekleed, keken wij eerst een compilatie van blackouts (ook dit stond niet in het schema maar was gewoon een leuke en leerzame toevoeging van Nanja). Dit vond ik juist niet verontrustend om te zien, maar juist goed en leerzaam! Want we zagen telkens, dat de persoon die een blackout had binnen 10 tot 15 seconden weer bij bewustzijn was!
Wij gingen weer naar Badhoevedorp om in het zwembad te trainen. Wij oefenden deze keer vooral redding, veilig buddieën en prestaties. Wij moesten een zo lang mogelijke afstand onder water zwemmen. Iedereen haalde boven de 30 meter! Helaas, aan alle leuke dingen komen een eind… Mijn vader kwam mij ophalen en we gingen naar huis.
De volgende keer was de buitenduik al! Wat verheugde ik mij daarop! Na twee weken stond ik om zeven uur ’s morgens op Schiphol om daar met Thomas, Max, en Jeroen (mede-freedivers) naar Duitsland te gaan. Aangekomen huurde ik een pak, en na even te hebben verzameld en kennis te hebben gemaakt met de andere groep gingen we stretch- en ontspanningsoefeningen doen. We gingen het water in… we begonnen rustig: we gingen langs een touw naar 6 meter diepte. Eerst buddiede Nanja ons, maar al snel kozen we buddies en deden we verscheidene oefeningen zoals elkaar redden op 8-10 meter diepte. Mij buddie was Jeroen toen Nanja naar ons toezwom en zei: gefeliciteerd! Jullie zijn geslaagd! Verheugd feliciteerden wij elkaar en bedankten wij Nanja. Nu gingen wij ons op de diepte concentreren. Al snel tikte ik de bodem van het zwembad aan op 20 meter diepte. Prachtig was dat! Na een zeer geslaagde dag gingen wij eten bij een tapastentje vlakbij Dive4Life. Het was een zeer geslaagde dag. Wij reden terug, maar bekaf als ik was, sliep ik al snel in. Deze cursus vond ik echt top! Ik heb echt heel veel geleerd en gedaan. Ik vind dat Nanja en Judith super instructeurs zijn, die je écht willen leren en helpen. Dat doen ze goed! Ook die extra’s zijn fantastisch, ze brengen echt hun enthousiasme voor de sport op je over. Na een paar weken kreeg ik mijn brevetpas opgestuurd! Ik sta versteld over wat een mens allemaal kan, zo moeilijk is het niet!
Deze cursus heeft me echt helemaal om gekregen, ik ben niet van plan er mee te stoppen!”
Ego Pleysier (Nu SSI Level 1 Freediver), Mijn ervaring over de freedive-opleiding bij Enker
The sound of your own heart beating, the surprise moment when you effortlessly reach 20m depth for the first time, relaxing and exhilirating at the same time…. these are some of moments that keep you coming back for more.

Nanja is an inspirational teacher, with patience, experience and solid advise in freediving.

Dragonfly, Inspiration
Op deze link is een reactie te vinden van een surfclub die een intro heeft gevolgd bij ons.
Nanja zelf, reactie van surfclub
Toen freediving toevallig op mijn pad kwam vorig jaar maakte ik graag van de mogelijkheid gebruik. Ik kende het een beetje van reportages en films en het had me altijd al interessant geleken. De introductieles smaakte naar meer en samen met enkele andere intro’s heb ik sindsdien de Aida 2* opleiding en monovin specialty bij Enker gedaan. Instructeurs Nanja, Judith en Mark beginnen altijd lekker enthousiast aan een duik of instructie, ze zitten boordevol kennis en ervaring en na afloop wordt er meestal gezellig even nagepraat. Zo kan je op een relaxte manier bezig zijn met deze ietwat vreemde maar wel heel leuke sport.
Roeland Dutilh, Over freediving
In februari 2013 ontmoette ik Nanja van den Broek op een Duikbeurs. Zij gaf daar een presentatie over freediven. Ik trok de stoute schoenen aan en belde haar na de duikbeurs op om een afspraak te maken. Dat resulteerde in het volgen van de Level 1 freedive cursus. Niet alleen hielp de cursus mij met een mindset die ik goed kan gebruiken bij mijn persluchtduiken, maar het bracht me ook een hobby waarbij ik op een speelse manier in het water grenzen kan verleggen. (zie ook Duiken in beeld)
Ik sloot me aan bij de freedive training op woensdag en mocht daar een keer met de monovin van Judith zwemmen.
Wauw wat een sensatie! Eerst het aparte gevoel dat je voeten als het ware waren vastgebonden om vervolgens met een flinke snelheid door het water te glijden. Die techniek wilde ik wel verder uitbouwen.
En dus schreef ik me in voor de monovin specialty. Heerlijk om dan twee avonden met die monovin door het zwembad te mogen glijden.
Het liep natuurlijk iets anders, want de juiste techniek aanleren om efficiënt te bewegen met deze vin, leer je in 1e instantie niet door ermee te oefenen.
Hoe het dan wel gaat mag je zelf ervaren tijdens zo’n specialty. Tijdens de twee avonden ondervonden we allemaal flinke progressie. En het zwemmen met de monovin maakte duidelijk dat je dat nog niet zomaar onder de knie hebt.
Voor de komende herfst en winter heb ik in ieder geval genoeg trainings gereedschappen meegekregen om me lekker te vermaken in het zwembad.
En de zorgvuldige, veilige, humoristische en leerzame manier waarop Nanja je begeleidt maakt het volgen van een cursus bij haar dubbel feest.
Mandy Teernstra (SSI level 1 freediver)
Mandy Teernstra , Monovinspeciality
Een muur van water komt recht op mij af …..geen tijd meer deze te ontwijken.
Vlak voor dat de grote golf breekt laat ik mij omgaan in mijn zeekajak.
Het water komt met grote kracht op mijn kajak,het voelt alsof je in een wasmachine zit.
De zee trekt aan mijn peddel,ik houd hem goed vast.
Soms weet je letterlijk niet meer wat links en rechts is in de kolkende massa van de zee.
Ontspan (stress vreet zuurstof) , niet denken ‘wat als’ , voelen wat er gebeurt , alleen ‘nu’ is belangrijk.
Als ik voel dat het rustiger is rol ik weer omhoog en zit rechtop.
Na een paar herstel ademhalingen ben ik klaar voor de volgende golf (die er alweer aankomt).

Om te leren meer ontspannen te zijn als je onderwater bent in een stevige branding of tussen rotsen (zowel in de kajak als zwemmend) heb ik een cursus freediven gevolgd bij Nanja.
Bij freediven leer je je te ontspannen,gedachten neem je waar en laat je weer los.
Zwem je over de bodem van het zwembad kijk niet naar voren om te kijken ‘ben ik er al’ maar kijk naar beneden naar de voegen tussen de tegels.
Alleen het moment en niet ‘ben ik er al bijna,haal ik het wel’.
Ook in buitenwater langs een lijn naar beneden zwemmen is ontspannen belangrijk.
Je kijkt alleen naar de lijn en niet waar je naartoe gaat,naar boven idem.
Deze trainingen hebben mij geholpen meer ontspannen te zijn als ik in ruwere omstandigheden onderwater ben in mijn kajak maar ook voordat ik omga en de golven op mij af zie komen.
Volgens Nanja is freediven 90 % mentaal,met andere woorden : ‘It’s a state of mind’.

Walter Noort, (Bijna AIDA 2* freediver): A state of mind
“Freediven is een sport die me al vele jaren fascineerde maar veel te ver buiten mijn bereik leek. Maar kort nadat ik de eerste keer in kristalhelder warm water naar 5 meter doorzwom nam ik toch het besluit om me hier verder in te verdiepen.
ik contacteerde Nanja in het najaar van 2009. Ik zat sinds een half jaar bij een vrijduik-club en had de smaak van het vrijduiken goed te pakken. Ik ben de 40 gepasseerd en ben te gretig en ongeduldig om er jaren over te doen voor ik de techniek goed onder de knie heb.
Via enkele Nederlandse websites kwam ik er achter dat hun beste vrouwelijke freediver ook opleidingen en persoonlijke begeleiding organiseert. Ik stelde een mailtje op met de vraag om enkele leden van onze club te helpen met het verbeteren van bepaalde technieken. Dezelfde avond belde Nanja terug. “Waarom spreken we niet af tijdens de BK in Luik?” klonk het. OK, goed plan, dan kan ik gelijk een paar echte vrijduikers in actie zien.

“Je moet niet komen om te kijken, je moet gewoon meedoen!”

Ik had even de indruk dat de essentie van mijn vraag haar compleet ontging: Ik ben een beginnende vrijduiker met een rammelige techniek en naar mijn gevoel absoluut niet klaar voor welke wedstrijd dan ook. Aan de andere kant had ik ook niets te verliezen, ik contacteerde mijn buddy en we schreven ons samen in. Op het toernooi zag ik Nanja aan het werk als coach en als athlete.
Het viel me op hoe ze tegelijkertijd gefocust kon zijn als athlete (ze won alle onderdelen), motiverend als coach en ontspannen als buddy.
Ik vind Nanja heel vlot en aangenaam in de omgang met mensen, ze kan direct zijn maar als ze al confronteert, dan confronteert ze je eerder met de vooruitgang die je aan het boeken bent dan met de weg die je nog moet gaan of je (ingebeelde) beperkingen.
Mijn techniek is dankzij de tussenkomst van Nanja met sprongen vooruit gegaan, alles kon steeds besproken worden, hoe triviaal de details soms ook leken.
Ik heb de indruk dat ze de mensen liever naar een oplossing leidt of begeleidt dan dat ze het kant en klaar aanbiedt. Ze is een enorm motiverende kracht en positief klankbord. Wat ik erg belangrijk vind is dat er altijd ruimte is voor je eigen buikgevoel en interpretatie. Ik ga nog veel van haar leren en met haar lachen.”

(Nu CMAS freedive instructeur en 3* AIDA freediver)

Frank de Jong (BE), Over freediven
“Nadat ik vorig jaar de 3* cursus bij Nanja gevolgd had, wilde ik de 4*cursus ook graag bij haar volgen.
Nanja is gedreven en motiverend tijdens het geven van een cursus. Ze confronteert je op een directe maar prettige manier met je eigen ingebeelde beperkingen en begeleidt je in het overwinnen van deze obstakels.
Ze is enthousiast en zeer aangenaam gezelschap. Prestatie en plezier gaan bij een cursus altijd hand in hand.
Mede door het volgen van de cursussen en Nanja’s begeleiding zijn mijn prestaties met sprongen vooruit gegaan en voel ik me helemaal op mijn gemak onder water. Jammer dat er geen 5*cursus bestaat.”
Judith van de Griendt, Van cursist naar instructeur
“Nanja is a record breaking freediver and an accomplished freedive instructor who combines her knowledge of freediving and psychology to succesfully bring students on a higher level.”
Top qualities: Personable, Expert, Creative
Erik Skoda , (Nu 3* AIDA Freediver): Over coaching tijdens freediven

Schrijf hier je review

Naam (verplicht)

Email (verplicht)

Onderwerp (verplicht)

Je review

Wilt u weten hoe Enker omgaat met uw persoonsgegevens? Lees dan hier ons Privacy Policy.

Contact

Wil je je ook inschrijven voor een cursus/opleiding/bedrijfstraining?

En deze geweldige ervaringen zoals hierboven beschreven ervaren?
Contact