Klopt het dat ik na een training klaar wakker ben? Ja, dat kan zeker kloppen al valt een andere groep juist als een blok in slaap doordat ze zo lekker ontspannen zijn. Ook fijn, maar over die freedivers hebben we het nu even niet. Hoe komt het eigenlijk dat je zo klaarwakker bent en waarom is dat een goede zaak? En wat heeft Dopamine er mee te maken?

Als je traint en nog een tandje sterker, op het moment dat je een opleiding volgt, ben je heel veel aan het leren. Dit is zowel cognitief als motorisch. Wat gebeurt er op dat moment in je lichaam? Doordat je veel leert wordt er in de hersenen Dopamine aangemaakt. Wellicht heb je van deze neurotransmitter al wel eens gehoord. Het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit is een heel erg interessant stofje wat als uitingsvorm heeft dat je meer energie ervaart, daadkracht en ook leuk; een hoger libido.

Hoe maak je Dopamine aan?

Je kunt dopamine op verschillende manieren opwekken. Je kunt op de bank blijven zitten en gaan zitten snaaien, drugs gebruiken, gaan roken of gaan gokken. Allemaal manieren om dopamine op te wekken. Niet echt goede manieren om een goede freediver te worden. Hoe kun je op een gezonde manier dopamine aanmaken? Een belangrijke manier om de dopamine aan te maken is door veel te leren. Reflecteer op jezelf, je lichaam, gedachten en werk samen met een of meerdere buddy’s om dit effect te veelvoudigen. Het bijhouden in een logboek draagt hier sterk aan bij. Zo leer je uiteindelijk ook patronen herkennen waarmee je een hele grote stap maakt om te weten hoe jij kunt excelleren wanneer jij wilt!

Hoe leer je nu het beste? Door uit je comfortzone te stappen. Als je blijft doen wat je doet, dan krijg je wat je altijd krijgt als resultaat. Dus zwem je graag snel? Ga vertragen! Houd je van een standaard warming-up? Doe gek en doe eens een maximale poging zonder warming-up. De inzichten die je dat geeft en de leermogelijkheden zijn oneindig. Uiteindelijk zul je merken dat je steeds flexibeler wordt en daarmee kunt excelleren onder alle omstandigheden. En merk dan eens wat een boost je krijgt! Niet voor niets zetten we dan ook onder elke nieuwsbrief dat we je waarschuwen voor de verslavende gevolgen van de sport. Dat is dopamine; lekker verslavend, dus wanneer kunnen we weer trainen?

Je kunt dit doorvoeren in je dagelijks leven. Loop eens een ander rondje met de hond. Luister eens naar muziek waar je eigenlijk nooit naar luistert. Verander iets in de kleine routines in je leven. Je zult merken dat het je flexibeler maakt en andere dingen oplevert.

Schaapjes tellen of schaapje zijn?

Maak je geen zorgen als je minder slaapt. De dopamine zorgt dat je energiepeil hoog blijft, dus… Ga geen schaapjes tellen maar geniet na van de heerlijke training en inzichten die het je heeft opgeleverd en wees geen schaapje; doe gek, doe anders. Je zult verbluft staan van het resultaat!

Geprikkeld door dit artikel en benieuwd wat dit kan betekenen als je freediven ook in een bedrijfstraining gebruikt? Neem vrijblijvend contact op of lees HIER verder.