Op 18 oktober 2015 verbrak Nanja van den Broek het wereldrecord Variable Weight. Ze dook op één ademteug met behulp van een slee naar maar liefst 130 meter diepte en zwom op eigen kracht terug naar boven.

«Het was niet makkelijk». Dat is het eerste wat Nanja tegen me zegt als ik haar na het wereldrecord aan de telefoon heb. Nu kan ik je vertellen dat ik –als leek-  niets anders had verwacht. Nanja wel dus.

Het is niet haar eerste diepterecord. In 2014 tikte ze al de 100 meter aan in de discipline No Limits. Dat deed ze met twee vingers in haar neus. Binnen de kortste keren lukte het haar de moeilijke techniek van het klaren van de oren onder de knie te krijgen. Nog vier à vijf weken dieptetraining en ze was er klaar voor. Ze ging dieper dan welke Nederlander dan ook. Record in the pocket!

Maar dit keer was het anders. Dit is een wereldrecord! Een andere en moeilijkere discipline, een veel langere voorbereiding. Bijna een vol jaar heeft het leven van Nanja en haar partner Judith van de Griendt in het teken gestaan van dit wereldrecord. Trainen, voeding, rust, medische check-ups, niets kon aan het toeval worden overgelaten. De datum was geprikt, de jury werd geregeld. Het moest en zou half oktober gaan gebeuren.

Otrivin en ducttape
En het gaat allemaal op rolletjes. Niets lijkt het wereldrecord in de weg te staan. Tot de dag voor vertrek… Het freedivecentrum in Sharm el Sheikh waar Nanja traint en ook de recordpoging zal ondernemen, wordt gesloten… De reden? De onbekendheid van freediven bij de Egyptische overheid, ze hebben er nog geen hokje (lees vergunning) voor. Gelukkig is dit op te lossen.
Ze wordt snipverkouden –lang leve freedivers en hun grote holten én Otrivin. Haar monovin breekt, maar ducttape doet wonderen. Eén van de juryleden heeft vertraging. En op de dag zelf staat er heel veel wind en een enorme golfslag…

Nanja laat zich niet gek maken. Al is het een vreemd gevoel dat zij als eerste gaat proberen het wereldrecord over te nemen van freedive-legende Natalia Molchanova die in augustus na een training niet meer bovenkwam.

Lees verder >> het hele artikel van Linda Ferwerda voor Duiken in Beeld.