Zaterdag 13.00 uur SMS: Nanja kun je maandag een lezing geven voor ICM, over overtuigingen en doelgerichtheid? Dat was zo’n moment, even schakelen, agenda checken en gewoon gaan doen. Wat ben ik daar in gegroeid de afgelopen jaren! Vroeger had ik hier echt niet van kunnen slapen en lang niet zo spontaan en met plezier mijn verhaal kunnen vertellen. Hoe heb ik dat gedaan? Hoe heb ik mijn comfort zone vergroot?

Hier volgend 5 tips die ik heb geleerd door en van het freediven om je wilskracht te vergroten:

1. Doorbreek gewoonten; train je altijd hetzelfde, kom uit je comfort zone en doe eens anders. Luister naar andere muziek dan je gewend bent of loop eens een ander rondje met hardlopen/de hond. Je zult vanzelf ervaren dat het je weer andere dingen oplevert.

2. Pas je lichaam aan; flexibiliteit is heel erg belangrijk als freediver. Hoe leniger je bent, hoe dieper je kunt komen en hoe beter je bij je lucht kunt. Dus stretch, volg eens een yogales of download een app met stretchoefeningen. Lichaam en geest hebben een connectie; hoe leniger je lijf, des te leniger je hersenen worden.

3. Train met handicaps; we hebben van nature de neiging om alles zo perfect mogelijk te willen maken. Door telkens een element toe te voegen waardoor je het moeilijker maakt, zorg je dat je makkelijker schakelt in nieuwe situaties en dat je steeds minder stress ervaart bij veranderingen. Train je altijd met vinnen? Ga No fins doen of leer met een monovin te zwemmen. Train je met een lege maag? Eet eens een goed vol bord voor je gaat etc.

4. Word weer een beginner; denk je dat je het allemaal al kunt? Pak het allermoeilijkste onderdeel en leg dat eens uit en doe het eens voor aan je buddy/ collega/ vriend(in). Moet je eens zien hoe snel je leert. Zeker als je een buddy hebt die goed is in het geven van feedback. Wil je dit echt op professioneel niveau kunnen dan zou je zelfs een instructeurscursus kunnen doen.

5. Oefen mentaal! Geloof in je eigen kunnen door iets dat je moeilijk vindt al helemaal voor je te zien. Kijk of je hier zo veel mogelijk zintuigen bij kan betrekken. Zie het voor je, voel de omgeving, ruik, proef en hoor de geluiden. Hoe vaker je je hersens traint dat je het kunt en je het werkelijk gelooft, hoe groter de kans is dat je droom werkelijkheid wordt. Zo heb ik een wereldrecord gehaald! Lukt het niet omdat je echt niet lekker in je vel zit, bel ons dan zeker ook. We kunnen je helpen het beste uit jezelf te halen. Coaching is vaak buiten de comfort zone. Het levert dan ook enorm veel op.

Ik hoop dat je wat kunt met deze tips. Je merkt dat je ze ook als je niet freedived prima kan toepassen. Laat gerust een reactie achter.

Uit de comfort zone met freediven? Kijk hier eens verder: https://www.enker.nl/freedive-opleidingen/

Behoefte aan wat persoonlijke mentale coaching (vaker niet dan wel freedive gericht!): https://www.enker.nl/coaching/