#stopmetplastic maar hoe?

Een paar cijfers

  • Je gebruikt circa 140 kilo plastic per jaar.
  • 6,4 miljoen ton belandt in de oceaan.
  • Een plastic zakje wordt gemiddeld voor 15 minuten gebruikt.
  • De afbreekbaarheid van ditzelfde plastic zakje wordt geschat op 500 tot 1.000 jaar.

Alleen dan is het afgebroken, maar niet weg. Oeps…

(bron: Verenigde Naties)

Niet voor niets staat voor National Geographic de maand juni in het teken van #STOPMETPLASTIC. De Plastic Soup Foundation is gevraagd hieraan mee te doen en Nanja is daarom als ambassadeur deze maand op plastic dieet gegaan.

8 simpele alternatieven voor plastic

Samen met The Plastic Soup Foundation hebben we 10 simpele alternatieven op een rij gezet om (veel) minder plastic te gebruiken en je plastic footprint drastisch te verminderen. Per direct. #stopmetplastic

  1. Iedereen heeft ze in huis. Wattenstaafjes. Wist je, dat dit zelfs één van de meest gevonden soorten afval is langs de kusten? En wist je, dat er ook kartonnen wattenstaafjes bestaan? En ze zijn gewoon bij de AH te koop.
  2. Gebruik je bubbelplastic om je monovin in te pakken? Wij gebruiken karton. Beschermd je vin uitstekend op reis.
  3. Gebruik je plastic rietjes? Nog even gezellig wat drinken na het freediven. Het hoort er bij! Maar heb je er een rietje bij nodig? Er zijn ook rietjes van glas, metaal en karton of gewoon helemaal geen rietje.
  4. Plastic tasjes. Al een tijd moet je er voor betalen bij de winkel. En zie je al veel meer hergebruik van plastic tassen. Nog beter: gebruik bijvoorbeeld een stoffen- of linnen tas. Sowieso ook handig om naar de duikstek mee te nemen, bijvoorbeeld als je net als ik regelmatig je handdoek vergeet 😆🤪.
  5. Plastic koffiebeker. Een doorn in het oog en heel lastig ook als je bedenkt dat de kartonnen variant ook bedekt is met een laagje plastic. Neem eens je eigen mok mee. Steeds meer mensen doen het. Dat scheelt een hoop afval! Dit geldt natuurlijk ook voor plastic bestek.
  6. Plastic flesjes. De oceaan ligt er vol mee. Gelukkig kennen we ondertussen allemaal de Dopper. Maar er zijn meer voorbeelden. Neem je eigen fles mee. Veel goedkoper. Veel beter. Voor iedereen.
  7. Boterhammen zakjes. Gebruik in plaats van de standaard boterhammen zakjes herbruikbare en afwasbare boterhammen zakjes. Ze zien er nog tof uit ook of gewoon een ‘ouderwets’ lunchtrommeltje.
  8. En wist je dat je in je leven gemiddeld 157 (plastic) tandenborstels gebruikt? Dat duurt járen om te verdwijnen. Poets je tanden met een tandenborstel van bamboe of hout. Dat scheelt 95% aan plastic. En je oude plastic tandenborstel kan je nog voor het schoonmaken van je masker gebruiken.

Wat je nog mee kunt doen is bij elke duik het afval dat je ziet liggen in je boei knikkeren en daarna opruimen daar waar het hoort. Waarschijnlijk heb je zelf nog meer ideeën. Je mag ze altijd even laten weten. Wil je nog meer avonturen lezen over Nanja en wat ze doet voor de Plastic Soup Foundation? Volgt haar dan op Facebook