Wat is een overtuiging eigenlijk? Een overtuiging is iets wat je gelooft op basis van je ervaringen. Het is dus niet altijd ‘de waarheid’. Wat je gelooft zul je ook ervaren, dus het is een soort self-fulfilling prophecy.

Op een dag had ik een wedstrijd in Eindhoven. Het was op een vrijdagavond, dus ik was heel erg vroeg weg gegaan om er te komen. Het ging om een wedstrijd statisch. Een mooi woord voor je adem inhouden. Ik had er zin in. De vorige wedstrijd was ook een goede wedstrijd geweest, maar ik had me totaal niet lekker gevoeld door een lichte voedselvergiftiging, die ik die nacht had opgelopen. Ik keek er naar uit om dit keer ook te gaan knallen, maar dan zonder de buikloop.

Ik had een lange tijd opgegeven, dus ik zou aan het eind van de wedstrijd starten. Tijdens de briefing moest ik naar het toilet. O jee, ik voel het al… Een blaasontsteking… Dit was iets wat ik erg regelmatig had en ik wist dat het snel zou verergeren. Een van de mensen in het publiek kon aan medicijnen voor me komen, dit zou echter nog wel even duren. Helaas had ik gelijk en werd de pijn steeds heftiger. Snel met de jury overlegt of ik eerder zou kunnen starten. Als eerste in plaats van laatste. Dit kon. Ik wachtte mijn official top, de tijd dat je moet starten af onder de douche.

Wat heb ik nu nodig?, dacht ik. Focus, alleen maar focus op ontspanning.

Ik was aan de beurt, ik had me snel in mijn pak gehesen en een enkele warming up gedaan. Ik ga liggen, focus, focus op ontspanning, focus wat er wel goed is…

Het woord bleef door mijn hoofd galmen, de controle tikjes, tik-signaal, tik-signaal, ik ben er nog, ontspan, focus.. Langzaam voelde ik in mijn lichaam de signalen komen dat de zuurstof minder werd en ik kwam rustig omhoog. Een goed surface protocol, een witte kaart EN een nieuw Nederlands record!

Mijn buddy feliciteerde me, lachte meewarig en zei; jij hebt het gewoon nodig dat het slecht met je gaat, dan knal je!

Nee, die neem ik niet van je aan, want die zou me zo ontzettend in de weg zitten, zei ik.

Het is heel makkelijk om een overtuiging aan te nemen. Sommigen doen dit al na een enkele ervaring. Hoe bewust ben jij je van je overtuigingen? Zijn het waarheden voor je, of is er nog ruimte voor twijfel? Welke overtuiging zou je eigenlijk wel willen laten varen?

(Leuk ook om eens te bomen over overtuigingen met je afdeling binnen je bedrijf? Lees dan ook eens HIER)